tiistai 10. lokakuuta 2017

Maailman katoavat kielet


Maailmassa on paljon uhanalaisia kieliä, jotka ovat vaarassa kadota kokonaan. Uhanalainen kieli on sellainen kieli, jonka puhujat käyttävät sitä todella harvoin tai ei ollenkaan, eikä se siirry seuraavalle sukupolvelle. Uhanalaisia kieliä luokitellaan lähes 500 maailmassa.
Pienet kielet katoavat siksi, että niitä ei puhuta enää, ja suuremmat ja eniten maailmassa puhutut kielet syrjäyttävät ne. Koko ajan vain enemmän ja enemmän maailman puhutuimmat kielet yleistyvät, eikä uhanalaisia kieliä opeteta uusille sukupolville. Vuosi vuodelta harvinaisempien kielten puhujat vanhenevat ja kuolevat.
Mielestämme suurin syy pienten kielten katoamiseen on internetin ja sosiaalisen median yleistyminen. Nyt kun kaikki ihmiset joka puolelta maailmaa voivat olla yhteyksissä toisiinsa, on helpompaa, mitä useampi puhuu samaa kieltä. Uhanalaisten kielten puhujat huomaavat, että heidän kieltään ei ymmärretä paljoa ja käyttävät jotain yleisempää kieltä, kuten englantia tai espanjaa. Suuret maahanmuuttoaallot vaikuttavat myös pienten kielten puhumiseen, sillä ne eivät pärjää suuremmissa maissa tai oman kotimaan ulkopuolella. Tämän seurauksena kieli katoaa kokonaan.
Mielestämme on hienoa, että on ihmisiä jotka yrittävät pitää elossa kieliä, mutta toisaalta mitä hyötyä siitä loppujen lopuksi on? Monet asiat helpottuisivat maailmassa, jos kielten määrä vähenisi. Tietenkin on hyvä asia, että kielet pitävät monikulttuurisuutta pystyssä, mutta kielimuuriongelmat ovat vaikeita päästä yli. Maailmassa pärjää paremmin, kun ymmärtää ja osaa puhua puhutuimpia kieliä. Taas toisaalta ihmisten monikielisyys on myös positiivinen asia, sillä mitä enemmän kieliä osaat ja ymmärrät,  sitä useamman ihmisen kanssa voit käydä keskustelua.   
Monet kielet voitaisiin pelastaa, jos vain ihmisillä olisi intoa opetella niitä. Uhanalaisia kieliä on vain liikaa, ja niitä kuolee koko ajan, joten kaikkia ei voisi enää mitenkään pelastaa. Luulisin, että monellakin ihmisellä olisi intoa opiskella vieraita ja vähän tunnettuja kieliä, koska vieraan kielen osaamisesta on aina hyötyä, mutta jostain syystä aloittaminen on vaikeaa.tekijät: Suvi Savola, Emmi Vettenranta, Aapeli Kuusela, Ville Vuori ja Jasmin Ylistenniemi

Paluu arkeen