lauantai 18. marraskuuta 2017

Yritysvierailussa kului mukavasti koulupäivä

Osana Vammalan lukion tiimijaksoa tiimit kävivät yritysvierailuilla keskiviikkona 8. marraskuuta. Tiimin jäsenet vierailivat viidessä eri paikallisessa yrityksessä, joita olivat Vexve, Kemira, Teknikum, Thermisol ja Lojer. Vierailun jälkeen tiimi kokoontui yhteen ja purki kokemuksensa kertoen vierailemansa yrityksen toiminnasta. Yritysvierailujen tarkoituksena oli yrittajat.fi -sivuston mukaan opettaa nuorille yrittäjämäistä asennetta ja antaa valmiuksia jatko-opintoihin sekä työelämään. Yrityksiä yhdistää kierto- sekä biotalouden huomioiminen tuotannossaan muun muassa kierrättämällä kaikkea ylijäämämateriaalia.

Lähdimme aamulla kahdeksalta Vexvelle, missä heidän henkilöstöpäällikkönsä Mirka Hautamäki esitteli meille diaesityksenä Vexven toimintaa. Sen jälkeen lähdimme kiertämään Vexven tehtaan tiloja ja tutustumaan paremmin sen toimintaan. Meille kerrottiin työntekijöiden taustoista ja painotettiin, että opintopolulla ei ole niin suurta merkitystä, kunhan on yritteliäs; henkilöstöstäkin moni oli tullut yritykseen jollakin ammattinimikkeellä, mutta kouluttautunut tultuaan johonkin aivan toiseen työtehtävään. Lopuksi vielä ruokailimme yrityksen tiloissa, jonka jälkeen lähdimme takaisin lukiolle.

Kemiran tehdas sijaitsee Äetsässä, jonne menimme bussilla. Bussin saavuttua Kemiran tehtaalle menimme kuuntelemaan Kemiran toiminnasta yleisesti ja siitä, mitä Äetsän tehtaalla tapahtuu. Tehtaan insinöörien kanssa kiersimme tehdasta kahteen porukkaan jakautuneena, minkä aikana tietomme tehtaan toiminnasta lisääntyi ja näimme ympäristöä. Kierroksen jälkeen kokoonnuimme uudestaan ja keskustelimme lisää asioista. Kun kenelläkään ei ollut enää mitään kysyttävää, ja heidän esityksensä loppui, pääsimme syömään. Kiitosten jälkeen bussimme saapui ja lähdimme takaisin lukiolle.

Aamulla menimme bussilla Teknikumille. Siellä kuulimme ensin noin tunnin verran kolmen eri henkilön esittelyä tehtaasta sekä työstään. Esittelyjen jälkeen jakauduimme kahteen ryhmään ja menimme kiertämään tehdasta, jossa meidän piti myös laittaa turvakengät, suojalasit ja heijastinliivit turvallisuussyistä. Kun kiersimme tehdasta, meille kerrottiin samalla sen toiminnasta. Tehtaassa meteli oli kuitenkin kova, joten selityksiä ei oikein kuullut, varsinkaan jos piti korvatulppia, mikä oli vähän harmillista. Kierroksen jälkeen menimme odottamaan toista ryhmää ja sitten lähdimme koululle.

Heti kouluun tultua noin 20 hengen porukka lähti kohti ThermiSolia. Paikalle päästyämme ThermiSolin työntekijä, Hanna Kianta, kertoi meille perustietoja ThermiSolista, kuten mitä tuotteita siellä valmistetaan ja miten yritys edistää bio- ja kiertotaloutta. Noin tunnin kuluttua pääsimme tutustumaan kahden työntekijän johtamana itse tehtaaseen ja katsomaan, miten kyseisiä tuotteita oikein tehdään. Kierroksen jälkeen kokoonnuimme takaisin samaan huoneeseen, missä olimme ennen, ja teimme pienemmissä ryhmissä muistiinpanot ThermiSolista saamistamme tiedoista. Noin kello 11 bussi saapui hakemaan meitä ja lähdimme takaisin kohti koulua.

Lähdimme koululta kohti Lojeria klo 8.50. Kun saavuimme perille menimme ensimmäiseksi Lojerin toimistotiloihin, jossa meille oli järjestetty kahvitarjoilu. Toimistolla meille piti yrityksen markkinointipäällikkö Martin Syrjälä erittäin kattavan diaesityksen koskien yleisesti Lojeria ja sen tuotteita. Esityksen aikana olimme myös yhteydessä Skypen välityksellä Lojerin Ruotsin tytäryhtiön toimitusjohtajaan. Tämän jälkeen menimme tehdastiloihin. Tehdastiloissa meille näytettiin kaikki tehtaan kohdat ja mitä niissä tehtiin. Tehdas kierroksen jälkeen lähdimme bussilla takaisin kohti koulua.
Kirjoittanut Pepita Mäki-Soini, Eemeli Myllymaa, Anna Lindroos, Sofia Noukka ja Juho Valtanen


Paluu arkeen