maanantai 20. marraskuuta 2017

Kierrätys ja lajittelu


Kierrätys ja lajittelu on on tärkeä asia ilmastonmuutoksen kannalta. Jätteiden lajittelu on helppoa ja eikä kuluta hirveästi enempää aikaa eikä rahaa kuin se, että heittäisi kaikki jätteet samaan astiaan. Henkilökohtaisesti en ymmärrä, minkä takia jätteiden lajittelu on osalle ihmisistä erittäin vaikeata. Kuitenkin tämäkin on yksi helppo ja yksinkertainen tapa saada ilmastonmuutosta hidastettua. Minusta kierrätyksessä ja lajittelussa hyödyn arvo on paljon suurempi loppujen lopuksi, kuin vaivannäkö
kierrättää ja lajitella jätteet.
Nettisivulla Martat.fi artikkelissa otsikolla Lajittelu ja kierrätys kerrotaan paljon uusista kierrätystä koskevista lakiuudistuksista. Yksi uudistus koski muovin keräystä,jonka seurauksena  muovinkeräyspisteet ovat lisääntyneet roimasti. Etenkin muovin keräys on tärkeää, sillä, muovin hävittäminen luontoon on erittäin vastuutonta ja tämä toiminta on nyt jo saastuttanut luontoa todella pahasti, sillä muovi ei maadu. Internetissä on levinnyt monia videoita, joissa lintu on syönyt muovia merestä ja kuolee siihen. Näiden kuvien näkeminen tuottaa minulle pahaa mieltä, sillä en pysty olemaan ajattelematta sitä, että ihminen on saanut kaiken tämän aikaan. Toivon, että nämä lakiuudistukset vähentäisivät muovin päästämistä luontoon.
Mielestäni biojätteen kuten ylijääneen ruuan lajitteluun pitäisi keskittyä enemmän. Jos ruoka laitetaan muun jätteen mukana menemään kaatopaikalle, siellä alkaa syntyä metaania, joka on vaarallisin kasvihuonekaasu. Metaania syntyy kaatopaikalla sen seurauksena, kun jätteet puristetaan pieneen kasaan. Jos siellä kasassa on mukana ruokaa ja se puristetaan sellaiseen kokoon, että siellä ei ole yhtään ilmaan, se alkaa hajota mikrobeihin,joista syntyy metaania. Metaani on noin 20 kertaa tehokkaampaa kasvihuonekaasua kuin hiilidioksidi, jota syntyy autolla ja muilla polttomoottorisilla kulkuneuvoilla ajaessa. Kierrätyksen lisääminen olisi tärkeä asia, jotta jätteen teko vähentyisi ja uusien materiaalien hankkiminen vähentyisi. Minusta kierrätysmateriaaleista tehdyt vaatteet ovat oiva ratkaisu jätteen vähentämiseen. Samassa artikkelissa Martat.fi sivulla kerrotaan lakiuudistuksesta, jonka mukaan takstiilijätteiden vieminen kaatopaikalle loppui vuonna 2016. Tämä todennäköisesti lisää tuotteen elinkaarta, sillä niistä aletaan tekemään kestävämpiä ja niitä pystytään kierrättämään.

Yhteenvetona sanon, että kierrättäminen ja lajittelu on tärkeä asia tehdä, sillä se pidentää maailman elämää. Mutta jos kierrättäminen ja lajittelu jatkuu tälläisena maailma tulee tuhoutumaan huomattavasti aikaisemmin kuin silloin, kun kierrätettäisiin ja lajiteltaisiin jätteet kunnolla.
Kirjoittaneet: Juho Haapamäki, Ville Kaapu, Vanessa Mäkelä, Henna Sävilahti ja Sofia Tienhaara

Paluu arkeen