keskiviikko 15. marraskuuta 2017

Mitä minun toimintani enää merkitsee merien suojelussa?


Ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu ovat nykyään isoja puheenaiheita ja ne vaikuttavat meihin, vaikka emme haluaisi uskoa niin. Etenkin merien saastuminen on todella surullista ja siihen on tehtävä muutos. Kaikki toiminta vaikuttaa, toki eri mittakaavassa. On yhdenkin ihmisen järkevä toiminta tärkeää.


Itse voimme vaikuttaa merien saastumiseen vähentämällä muovijätettä esimerkiksi jättämällä muovipussi ostamatta ruokakaupassa tai ostaessamme banaanin tai omenan, voimme miettiä, tarvitseeko se muovipussin. Voimme kierrättää muoveja, kuten jugurtti- ja viilipurkit. Meillä täällä Sastamalassakin on siihen mahdollisuus. Meidän ei myöskään pitäisi heittää roskia luontoon ajatellen, että ne sinne maatuvat ennemmin tai myöhemmin.
Yrjö Kokkosen kirjoittama uutinen “Tutkimus: Meriin päätyi yhtenä vuonna kahdeksan miljardia kiloa muovijätettä – ja määrä kasvaa” (yle.fi 12.2.2015) kertoo rannikkokaupunkien muovijätteen määrään liittyvästä tutkimuksesta. Uutisessa kerrottiin tutkijoiden pitävän luontoon joutuvaa jätettä haitallisena ja sen määrää on saatava vähennettyä. Jos muutosta ei tapahdu vuoteen 2025 mennessä, jätteiden määrä kaksinkertaistuu. Tämä on mielestämme pelottava ajatus, kun ajattelee uutisessa kerrottua vertauskuvaa: “Jos kahdeksan miljardia kiloa muovijätettä levitettäisiin maahan, nilkkaan ulottuva jätekerros kattaisi 34 kertaa Manhattanin saaren suuruisen alueen”.

Ketkä sitten saastuttavat eniten? “Meriin päätyy eniten jätettä Aasian maista. Tutkimuksen mukaan pahimmat saastuttajat ovat Kiina, Indonesia, Filippiinit, Vietnam ja Sri Lanka. Näille maille on yhteistä myös pitkä rantaviiva”, kertoo Kokkonen kirjoituksessaan. Miksi? Miksi juuri nämä maat? Kyseiset maat ovat usein köyhiä ja kierrätys toimii huonosti, jos ollenkaan. Ihmiset ja kaatopaikat heittävät roskia suoraan mereen välittämättä seurauksista. Heitä eivät kiinnostaa raha eikä luonto, eivätkä he välttämättä ole tietoisia vaaroista ja haitoista, koska myöskään valtioita ei kiinnosta. Niin pitkään kun nämä valtiot heittävät meriin tällaisia määriä roskaa, mitä väliä tekemiselläni on?

Merissä on paljon muovijätettä. Yrjö Kokkosen kirjoittamassa uutisessa kerrotaan tutkijoiden miettivän, mihin muovijäte merissä päätyy: “Osa siitä painuu pohjaan, osa jää kellumaan ja osa hajoaa yhä pienempiin ja pienempiin kappaleisiin, mutta näiden osien suhteet ovat vielä tuntemattomat.” Muovijätteen lisääntyminen merissä vaikuttaa suuresti eläimiin ja kasveihin. Esimerkiksi linnut voivat syödä muoviroskia ja tukehtua tai takertua muovijätteisiin. On surullista ajatella, kuinka paljon vain meidän takiamme linnut tai kalat kuolevat.

Faktahan on se, että tuntuu turhalta jättää kerran ostamatta muovipussi kaupasta. Ja niinhän se on. Valitettavasti meriä ei pelasteta sillä, että jätetään se yksi muovipakkaus kauppaan. Suuremman alueen, kuten koko Suomen, pitäisi sitoutua muovijätteen vähentämiseen. Se vaikuttaisi jo ihan eri tavalla luontoon, mutta miksi me emme vaikuttaisi myös yksilöinä. Ei se ainakaan pahenna merien saastumista.

Kirjoittajat: Team Käts (Henni Rannikko, Ilona Suikki, Vilhelmiina Prihti, Juho Pietilä ja Lauri Lammela)

Paluu arkeen